ZELENINOVÉ BIRYANI

Výborné jídlo, ale pro mě na přípravu příliš složité, každou přísadu jsem připravovala zvlášť a je to pracné a zdlouhavé, ale určitě se to podepíše na chuti, takže pokud se rozhodnete tohle jídlo dělat, neodflákněte to, opravdu připravujte všechno zvlášť a postupně, my jsme si moc pochutnali.
Namočíme 280 g rýže basmati. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme, zatížíme prkénkem a necháme 30 minut vypotit, omyjeme ho, osušíme a nakrájíme na kostičky. Červenou nebo oranžovou papriku nakrájíme na nudličky. 1 cibuli, 3 stroužky česneku a kousek zázvoru rozmixujeme se dvěma lžícemi vody na hladkou pastu. Dvě cibule nakrájíme na tenká kolečka a dozlatova je 15 minut smažíme na dvou lžících oleje, vyjmeme je a necháme je okapat na ubrousku. Do pánve dáme 50 g kešu ořechů a opatrně je osmahneme, aby se nepřipálily, přidáme 50 g hrozinek, necháme nabobtnat a přendáme na pergamenový papír k cibuli. Do pánve přilijeme dvě lžíce oleje, vsypeme lilek a papriku a pět minut smažíme. Dáme je odmastit a na pánvi osmahneme pět minut 3 pastináky pokrájené na centimetrové kostičky, přidáme 130 g kešu ořechů a ještě minutu dvě mícháme. Přesypeme stranou k lilku a paprice a na pánvi podusíme cibulovou pastu dokud nezačne hnědnout, potom přidáme lžičku drceného římského kmínu, lžičku drceného koriandru a půl lžičky chilli. Osmahneme, přidáme 150 ml bílého jogurtu, přivedeme k varu, vsypeme lilek, papriku a pastinák, osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a dusíme pod pokličkou na mírném ohni 30 minut. Rýži propláchneme a vsypeme do 300 ml vroucí osolené vody. Vaříme 5 minut.
Vymastíme zapékací pekáček, vsypeme do něho dušenou zeleninu, na ni navrstvíme rýži, vařečkou uděláme uprostřed díru až na dno pekáčku, posypeme osmahnutou cibulkou, kešu a hrozinkami, pokapeme dvěma lžícemi rozpuštěného másla (ghí), přikryjeme pečicím papírem, zatížíme pokličkou a pečeme na 170 stupňů 30 – 40 minut. Podáváme horké s vařenými vejci.



více receptů najdete na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Žádné komentáře:

Okomentovat