ZELNÝ ZÁVIN

Staročeský recept zajímavé chuti. Je to něco mezi moučníkem a hlavním jídlem, můžete si vybrat 
Dříve totiž lidé nerozlišovali sladká a slaná jídla.
Menší hlávku zelí nakrájíme na tenké nudličky, v hrnci podlijeme bílým vínem a dusíme doměkka. Mírně osolíme, osladíme sladovým sirupem, řepným sirobem nebo třtinovým cukrem, okyselíme šťávou z citrónu nebo vinným octem a vmícháme lžíci přepuštěného másla a 100 g hrozinek.
Z 200 g hladké bílé mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, lžičky oleje, lžičky octa a vlažné vody podle potřeby (cca 100 ml) zpracujeme na vále pružné těsto, které necháme pod nahřátou mísou půl hodiny odpočívat. Potom těsto vyválíme a na ubruse vytáhneme od středu k okrajům do tenka. Placku pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a poklademe zelím, které posypeme mletou skořicí. Stočíme do závinu pomocí ubrusu, potřeme žloutkem rozšlehaným v mléce a na 200 stupňů upečeme dozlatova asi hodinu.




více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat