KVÁSKOVÝ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

Je to v zásadě sladký chleba, ale chleba přece taky jíme s džemem nebo medem, tak tenhle je navíc ještě s oříšky, semínky a ovocem. 
V míse promícháme 400 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli a 300 g směsi oříšků, semínek a sušeného ovoce (slunečnice, len, dýňová semínka, lískové oříšky, vlašské ořechy, mandle, kešu, hrozinky, brusinky, datle, sušené meruňky…). Do odměrky odvážíme 25 g žitného kvásku, přidám dvě lžíce agávového nebo datlového nebo javorového sirupu a doplníme na 500 ml vlažnou vodou. Dobře rozmícháme a přilijeme do mísy s moukou. Promícháme, ale nehněteme, vložíme i s mísou do mikrotenové tašky a necháme v teple 12 – 16 hodin kynout. Vyklopíme na pomoučený vál, několikrát pomocí stěrky přeložíme a necháme 15 minut odpočívat. Vymastíme chlebovou formu a těsto do ní přemístíme. Rukou namočenou v teplé vodě těsto do formy upěchujeme a ozdobíme oříšky. Vložíme opět do tašky a necháme ještě dvě hodiny kynout. Pečeme 30 – 40 minut v troubě vyhřáté na 230 stupňů, vyklopíme z formy, položíme na mřížku v troubě vzhůru nohama a ještě deset minut dopečeme. Je to dobrá a zdravá svačinka, alternativa mastných a sladkých buchet a koláčů. Výborný je s dobrým domácím džemem.


více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat