SLANÉ KOLÁČE SE ZELÍM A ŘEPOU

Jsou výborné i jako zdravé pohoštění místo chlebíčků. Z tohoto množství dostanete 24 koláčků.
V míse promícháme 200 g žitné mouky, 400 g hladké bílé pšeničné mouky, půl lžičky soli, sáček instantního droždí (10 g), 100 ml panenského olivového oleje a 300 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama zpracujeme v pružné, nelepivé těsto, vrátíme do mísy, potřeme olejem a necháme zakryté v teple 40 minut kynout.
50 g sušených rajčat namočíme na hodinu do teplé vody, vymačkáme a nakrájíme. 400 g červeného zelí nakrájíme na nudličky, 400 g červené řepy oloupeme a nakrájíme na špalíčky, 400 g rajčat spaříme, oloupeme a nakrájíme (v zimě použijeme rajčata zavařená). Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme zelí, řepu, rajčata, sušená rajčata, 50 g sekaných vlašských ořechů, 50 g brusinek, lžičku fenyklu, sůl, 1 lžíci sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a 3 lžíce vinného octa. Dusíme dvacet minut za častého promíchání.
Vykynuté těsto prohněteme na vále, rozdělíme na 24 stejných dílů, ze kterých vyválíme kolečka asi 10 cm v průměru a navrstvíme na ně zeleninovou náplň. Povrch posypeme strouhaným veganským sýrem (lze vynechat) a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 200 stupních asi dvacet minut až půl hodiny.


1 komentář:

  1. Do těsta jsem místo droždí použila 20g žitného kvásku. Těsto jsem nechala v teple kynout 8 hodin (po cca 5 hodinách ho promíchám), placičky jsem tvarovala ručně z kuliček těsta, jen bylo třeba přidat trochu mouky. Na náplň jsem dala trochu najemno nastrouhaného tofu (lahůdkové nebo uzené) a posypala dýňovými semínky. Koláčky vypadaly moc pěkně a chutnaly skvěle ;-)

    OdpovědětVymazat