MEXICKÝ GULÁŠ

Výborný guláš ze sojového masa, míru pálivé chuti si zvolíte sami. Mimochodem, nevíte, proč Lidl balí bio ovoce i bio zeleninu do těch píšerných plastů?
Balení (100 g) sojových kostek zalijeme 750 ml vroucího zeleninového vývaru (můžeme použít bujón v kostce) a necháme tři hodiny nasáknout. Poté dobře vyždímáme a naložíme přes noc do marinády, kterou tvoří 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce Shoyu nebo Tamari, 3 lžíce miso pasty, 3 lžíce ostré hořčice, 100 ml bílého vína, 50 g ajvaru (je to ostrá balkánská omáčka, můžeme ji nahradit rajským protlakem s drcenými chilli papričkami a pepřem), 4 utřené stroužky česneku, 1 lžíce mleté papriky (či ostré chilli papriky) a pepř.
Na dvou lžících oleje osmahneme dvě velké cibule nakrájené na kostičky, přidáme 4 mrkve nakrájené na kolečka, dva bobkové listy a deset minut restujeme. Zasypeme 4 lžícemi hladké kukuřičné mouky, promícháme, přidáme sojové kostky i s nálevem, 140 g rajského protlaku a 1 l zeleninového vývaru. Dusíme 30 minut, podle potřeby osolíme. Vmícháme 200 g mražené kukuřice a dvě minuty povaříme. Podáváme s vařenými brambory a salátem.




2 komentáře:

  1. Také mi ty plasty velmi vadí.Bohužel je používají i prodejci a výrobci bio potravin.A prodejen bez obalu je ještě velmi málo.A i když se snažíme být co nejvíce soběstační stejně každý týden potupně táhnu plnou tašku plastů do kontejneru.P.S.:Guláš byl skvělý.Jako ostatně všechny Vaše recepty.Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, ačkoliv se snažíme odpad omezovat, pořád ho produkujeme víc než je nám milé. Díky a hezký podvečer :)

      Vymazat